Leila Badaou, oprichtster van Het Moedernetwerk:

‘Wij helpen ouders hun kind beter te begrijpen’

Aan de buitenkant is niet meteen te zien dat er een warm en menselijk Moedernetwerk is gevestigd in het gebouwtje aan het Ouwerdingenpad in Osdorp. Eenmaal binnen laat Leila Badaou trots de kleurrijke ruimtes zien waar de moeders (en soms een vader) samenkomen om elkaar toe ontmoeten en te helpen. Er is ook een ruimte waar kinderen kunnen spelen, en waar ouders vaak hele andere kanten van hun kind zien dan ze thuis te zien krijgen. “Van de week was er nog een moeder die het belangrijk vond dat haar autistische kind goed zou gaan praten. Ze was voortdurend bezig met taal. Bij ons zag ze dat je ook op andere manieren met autistische kinderen kunt communiceren. Er ging een wereld voor haar open.”

Elkaar leren kennen

Als begeleider in de gehandicaptenzorg merkte Leila Badaou hoe lastig het was om ouders te betrekken bij de dagbesteding van hun kind. Dat kwam voor een belangrijk deel door cultuurverschillen: het team was hoofdzakelijk ‘wit’ terwijl veel ouders diverse culturele achtergronden hadden. Dat zorgde soms voor onbegrip, veroorzaakt door onbekendheid met bijvoorbeeld religieuze voedselvoorschriften. Leila besloot dat zij hier iets aan wilde doen: vanwege haar eigen culturele achtergrond was zij misschien wel de aangewezen persoon om de kloof tussen ouders en instelling te verkleinen. 

Ze begon met thee- en koffieochtenden voor ouders, op hetzelfde moment dat de kinderen ook op de groep waren. “Dan konden ouders zien hoe we werkten, en konden we elkaar leren kennen”, vertelt ze. “Het riep wel wat weerstand op in het team: wij zijn geen plek voor ouders, zeiden ze, maar wij zijn professionals die met kinderen werken met een beperking. Toch heb ik doorgezet en veel activiteiten georganiseerd met ouders. Hun betrokkenheid nam daardoor merkbaar toe: ze wilden klusjes doen en koken voor de kinderen en het team. Na een tijdje hadden we een hele pool aan vrijwilligers.”

“Zo begon het te groeien”

Ouders betrekken bij de zorg voor hun kinderen beviel Leila zo goed dat ze besloot de opleiding intercultureel intermediair te gaan volgen. Daarna kon ze bij haar werkgever (Cordaan) aan de slag als intercultureel zorgconsulent. Ze kreeg contact met steeds meer moeders die haar ook buiten werktijd belden voor hulpvragen en advies. Ze merkte: er is behoefte aan een netwerk van moeders die elkaar kunnen helpen bij de vaak intensieve zorg die hun kind nodig heeft. Het liefst wilde ze dat binnen Cordaan voor elkaar krijgen, maar dat werd ingewikkeld, omdat niet alle moeders waarmee ze contact kreeg een kind hadden op een instelling van Cordaan.

“Ik besloot toen in 2008 zelf Het Moedernetwerk op te richten. Ik bleef drie dagen werken bij Cordaan en de andere twee dagen besteedde ik aan het Moedernetwerk. We kregen een plekje in het Huis van de Wijk de Aker. En zo begon het te groeien. Tien jaar lang deed ik het als vrijwilliger, sinds vier jaar worden we ondersteund door de gemeente.”

Ook voor kinderen met gedragsproblemen

Ouders komen in contact met Het Moedernetwerk via andere ouders, of via de s(b)o-scholen in Nieuw West: de Alphons Laudyschool en SBO De Kans. Er is op dinsdagdagen van 10:30 tot 13:30 uur een inloopspreekuur waar iedereen welkom is, en een speelgroep op woensdagmiddag (van 13:00 tot 15:00 uur). Ook ouders met kinderen op reguliere scholen kunnen terecht bij Het Moedernetwerk, bijvoorbeeld als het niet goed gaat met het kind op school en het dreigt te worden doorverwezen naar het gespecialiseerde onderwijs. 

“Het is daarom goed dat scholen weten dat we bestaan en dat we er niet alleen zijn voor ouders met gehandicapte kinderen. Ook bij kinderen met gedragsproblemen is het vaak prettig voor ouders om ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen. We zijn in staat ook deze kinderen een tijdje op te vangen en ze een tijdelijk programma te bieden. Ouders zijn daar altijd zelf bij betrokken. Wij helpen ze hun kind beter te begrijpen. En we willen ze laten zien wat je zelf kunt doen om je kind tot ontwikkeling te laten komen.”

Voor meer informatie, kijk op: https://www.hetmoedernetwerk.nl/

Deel deze pagina:

Nienke Smit van Stichting Samen is niet alleen en Ron Bushoff van West Beweegt over hun ervaringen