Nienke Smit van Stichting Samen is niet alleen en Ron Bushoff van West Beweegt over hun ervaringen

Tour ‘BEN er!’: partners en ouders maken kennis met BEN in de Buurt

Deelnemers tour 'BEN er!'

Twee weken lang trok BEN in de Buurt in juni met de tour ‘BEN er!’ langs de pilotscholen in Bos en Lommer. Onder het genot van een kopje koffie maakten de partners van BEN in de Buurt kennis met elkaar én met ouders. Twee deelnemers, Nienke Smit van Stichting Samen is niet alleen (Stichting SINA) en Ron Bushoff van West Beweegt, vertellen hoe zij de tour hebben ervaren.

Wat doen Stichting SINA en West Beweegt?

Stichting SINA helpt mensen in Amsterdam die in armoede leven. Zo regelt de organisatie spullen voor op de kamer van kinderen, zodat ze thuis een fijne plek hebben. Of ondersteunt ouderen die zorg nodig hebben, maar geen sociaal vangnet hebben.

West Beweegt (afdeling Sport van de gemeente Amsterdam) houdt zich bezig met kwetsbare groepen: met meiden die niet in verenigingsverband sporten, Stadspashouders, jeugd die motorische problemen heeft en kinderen van twee tot vier jaar. Daarnaast is de afdeling Sport een partner van Team Veiligheid van de gemeente Amsterdam en zet ze sport in om jongeren op het rechte spoor te krijgen en te houden.

Waarom deden jullie mee aan de tour ‘BEN er!’?

Nienke vertelt: “Met Stichting SINA willen we nog zo’n 60.000 Amsterdamse kinderen bereiken die in armoede leven. Door mee te doen aan ‘BEN er!’ leerden ouders ons kennen en zullen ze op een later moment eerder contact met ons zoeken.” Ron vult aan: “Veel ouders weten niet dat je financiële hulp kunt krijgen, ook als je geen Stadspas hebt. Tijdens de tour heb ik op een laagdrempelige manier aan ouders kunnen vertellen welke mogelijkheden er zijn als zij geen geld hebben om hun kinderen te laten sporten. Zo is er bijvoorbeeld het Jeugdfonds Sport en Cultuur dat financieel kan bijdragen aan de sport van hun zoon of dochter.”

Wat is het voordeel als je de andere partners beter kent?

Nienke en Ron maakten kennis met de andere partners van BEN in de Buurt. Zo weet Nienke nu wat organisaties als DOCK en Flying Squad doen. Ze zegt: “Dat is prettig, omdat ik ouders dan beter door kan verwijzen. Ook heb ik Ouarda Farouk van de gemeente Amsterdam gesproken. Zij houdt zich bezig met Familiepakketten. Stichting SINA maakt hier onderdeel vanuit. Ouarda licht scholen en ouders in over onze stichting. Het mooie is dat ik nu haar als vast aanspreekpunt hiervoor heb. Dat werkt een stuk makkelijker.” Ron geeft ook aan dat hij ouders nu sneller kan doorverwijzen naar andere organisaties. “Zo vroeg een moeder hoe het zit met de financiële bijdrage voor zwemlessen. Ik liep meteen met haar naar Nienke, omdat Stichting SINA dat regelt. Nienke verwees haar door naar de website van de stichting”, legt hij uit.

BEN er! 2
Wijkverbinder Eugenie Suer legt ouders uit welke scholen en partners er allemaal in de buurt zijn.

Hoe bereikten jullie ouders tijdens de tour?

Beiden geven aan dat dat erg afhankelijk is van de pilotschool. “Het is sowieso belangrijk dat scholen van tevoren aangeven wanneer we op hun school komen en wat de bedoeling is. Bij de Tijl Uilenspiegelschool deden er twee medewerkers van de school mee met de tour. Zij vertelden ouders: ‘Deze mensen zijn er voor jullie. Zij kunnen jullie vragen beantwoorden over wat de verschillende organisaties voor jullie kunnen betekenen.’ Dat brak het ijs.” Nienke heeft eenzelfde soort ervaring: “Op de islamitische basisschool El Amien kwamen veel ouders naar me toe. Dat kwam doordat de school ze had geïnformeerd over deze tour.” Ouders zeiden: ‘Wat leuk dat jullie er zijn! Waarom zijn jullie hier?’ Vertel eens wat meer.’”

Ook zijn Nienke en Ron het erover eens dat ze niet alle ouders hebben gesproken. Ron vertelt: “Dat komt doordat niet alle ouders hun kinderen naar school brengen. Daarnaast hebben ouders vaak haast, omdat ze een andere afspraak hebben, naar hun werk gaan.” Nienke geeft aan dat ze niet zoveel ouders heeft gesproken. Ze licht toe: “De ouders die ik sprak, wisten vaak al heel goed waar ze welke hulp in hun wijk kunnen vinden. Daar komt nog eens bij dat wij – als partners – niet uit hun cultuur komen. Dat alles bij elkaar maakt het moeilijk om met ouders in contact te komen.”

Wat heeft de tour jullie gebracht?

Ron antwoordt: “Ik heb in ieder geval vragen van ouders over de financiële ondersteuning voor sport en sporten in hun wijk kunnen beantwoorden. Hierdoor voelden zij zich gezien en gehoord. Vanuit de gemeente zijn wij het aanspreekpunt voor ouders. Daarom is het belangrijk dat West Beweegt zijn gezicht in de wijk heeft laten zien tijdens de tour. En we hebben verschillende netwerkpartners leren kennen, waardoor we ouders nóg beter kunnen doorverwijzen.” Nienke beaamt dit laatste ook. “Zo kende ik Flying Squad nog niet. Nu weet ik dat dat zij informatiebijeenkomsten ‘Pak je kans’ organiseren. Daarin kunnen we samen optrekken. Zodat we mensen die onder het minimum leven beter kunnen bereiken en helpen.”

Aan het begin van het komende schooljaar gaat de tour ‘BEN er!’ ook langs de pilotscholen in Osdorp. BEN in de Buurt organiseert deze tour en neemt de ervaring – die het heeft opgedaan bij de tour in Bos en Lommer – daarin mee. Vanaf 2024 organiseren de scholen en/of gebiedsmakelaars de tour ‘Ben er!’ zelf.

Deel deze pagina: