Kristel ter Bruggen, initiatiefnemer van Stichting Eerlijke Start:

‘Mijn ideaal is dat ieder kind met een gevulde maag naar school kan gaan’

In haar werk voor NL Cares kwam Kristel ter Bruggen voor het eerst in aanraking met kinderen die zonder ontbijt naar school gingen. In samenwerking met bedrijven organiseerde ze verschillende maatschappelijke activiteiten. Met name tijdens de sportdagen die ze organiseerde werd vaak duidelijk dat sommige kinderen zonder ontbijt kwamen opdagen. Regelmatig werden kinderen tijdens het sporten niet lekker, duizelig of vroegen om eten. ‘Voor mij was dit een trigger om iets te doen. Ik ben toen in gesprek gegaan met directies om te kijken of dit probleem bij veel van hun leerlingen speelde, en dit was het geval. Zodoende ben ik de stichting gestart.’

Combinatie ontbijt en voorlichting

Uit de gesprekken met schooldirecties zijn twee kerninitiatieven ontstaan: het ontbijtproject en voorlichting over gezonde voeding. Ze richtte op basis hiervan een stichting op: Stichting Eerlijke Start, en ging aan de slag. Met financiering vanuit het bedrijfsleven en Rotary’s kon ze een start maken. De subsidie vanuit gemeente Amsterdam die loopt via het Rode Kruis, en de landelijke subsidie voor Schoolmaaltijden via het Jeugdeducatiefonds, hebben ervoor gezorgd dat het proces versnelde, waardoor Kristel inmiddels al negentien scholen kan helpen. Stichting Eerlijke Start is nu voor het derde jaar actief en staat inmiddels op een keerpunt: “We staan voor vragen als: welke koers gaan we op? Hoe groot willen we worden? Welke projecten willen we structureel en duurzaam uitvoeren?”

Samen met de scholen kijkt ze naar een passende samenwerking. Zo helpt ze op een aantal scholen kinderen met wekelijkse ontbijttassen. Zo kunnen ouders/verzorgers hun kind thuis voorzien van een gezond en voedzaam ontbijt. Ook helpt de stichting scholen met ontbijt/lunch of gezonde tussendoortjes op school zelf. Extra projecten voor de scholen en hun leerlingen zijn onder meer het kerstontbijt en de paasbrunch. Samen met vrijwilligers uit het bedrijfsleven worden de leerlingen verrast met een heerlijk ontbijt en leuke goodiebags, gefinancierd door deze bedrijven. Behalve dat het leerzaam is voor de leerlingen om met (young) professionals in contact te komen, vormen deze activiteiten een waardevolle aanvulling voor scholen; bovendien kunnen ze hun budget voor deze feestdagen ergens anders aan besteden.

2024-05 Eerlijke Start-04

FITday in de Bijlmer

De stichting houdt zich nadrukkelijk ook bezig met voorlichting over gezonde voeding. Zo organiseert Eerlijke Start op 7 juni een FITday op het Bijlmer Sportpark, waarin kinderen drie rondes sport afwisselen met drie rondes over gezonde voeding. Alle onderdelen worden begeleid door professionals, zoals sporttrainers en voedingsdeskundigen. Het voornaamste doel van de FITday is om kinderen te inspireren tot een gezonde levensstijl door middel van sport en voedingseducatie. “We geloven in het belang van het aanmoedigen van gezonde gewoonten op jonge leeftijd”, vertelt Kristel, “en willen kinderen op een leuke en educatieve manier laten kennismaken met de voordelen van een gezonde levensstijl. Nieuwe scholen krijgen de mogelijkheid voor beide: een ontbijt plus voorlichting. Zo hopen we bij te kunnen dragen aan een structurele verandering.”

‘Ik ben meer van actie’

“Mijn ideaal is dat ieder kind met een gevulde maag naar school kan gaan”, zegt ze. “De oorzaken van het probleem kan ik helaas niet verhelpen, dat is meer een taak voor de politiek, en daarvoor ben ik niet de geschikte persoon. Ik ben meer van actie. Hopelijk kan ik bijdragen aan een andere leefstijl, en een goed ontbijt voor kinderen die dat nodig hebben.”

Interesse in een samenwerking? Neem contact op via info@stichtingeerlijkestart.nl. Meer informatie over Stichting Eerlijke Start vind je op https://www.stichtingeerlijkestart.nl of volg de stichting op LinkedIn.

Deel deze pagina: