Verder Bouwen aan het Expertisenetwerk in 2024-2025

BEN Verder: woensdag 15 mei 15:00 – 17:00 uur

De Theaterzaal van de Ru Paré Community in Amsterdam

Scholen in Osdorp en Bos en Lommer merkten de afgelopen jaren dat zij steeds minder goed in staat waren een groeiende groep kinderen de ondersteuning te geven die zij nodig hebben. Het gevolg was dat er een steeds groter beroep moest worden gedaan op het gespecialiseerd onderwijs en de gespecialiseerd jeugdhulp – waarvoor de wachtlijsten stegen. Scholen wilden deze ontwikkeling keren. Onder het motto ‘Geen kind de buurt uit!’ sloegen de samenwerkende schoolbesturen de handen ineen en ondertekenden in oktober 2022 het convenant BEN in de Buurt. De centrale vraag: wat is er nodig om scholen dusdanig te versterken dat kinderen op hun eigen school, in hun eigen buurt, de nodige ondersteuning krijgen, en ze daarvoor niet meer ‘de buurt uit’ hoeven?

Wat scholen vooral nodig bleken te hebben, is expertise en ondersteuning, met name op het gebied van taal, gedrag en het jonge kind. Deze (en andere) expertise is aanwezig binnen het gespecialiseerd onderwijs, de ambulante diensten, de (gespecialiseerde) jeugdhulp en de sociale basis. In plaats van het kind naar deze expertise toe te brengen, brengen we de expertise naar het kind. We noemen deze beweging: Bouwen aan een Expertisenetwerk.

Hoe het er precies uit kan komen te zien, en hoe het kan gaan werken, bespreken we graag met elkaar op bijeenkomst BEN Verder op woensdag 15 mei a.s. van 15:00 tot 17:00 uur in de Ru Paré Community in de Chris Lebeaustraat 4 in Amsterdam. Verder delen we ervaringen vanuit de analyses die de scholen met elkaar hebben gemaakt, en alvast de eerste resultaten vanuit het Vertelpunt van Vetellis?! dat inmiddels geopend is (zie volgend artikel). Ook zijn er enkele werksessies, over o.a. integraal arrangeren en de sociale basis. We sluiten de middag of met een muzikale verrassing.

We hopen op een grote opkomst vanuit het Expertsenetwerk in Osdorp en Bos en Lommer. Geef je wel even op, dan weten we op hoeveel mensen we kunnen rekenenen. (Dat kan via deze link.)

Deel deze pagina:

Wijkverbinder Eugenie Suer: ‘Wat een bijzondere wijken om in te mogen werken!’